RSS Feed

Eivoer

Eivoer

Eivoer of krachtvoer is een noodzakelijke aanvulling op het zaaddieet van uw vogels.

Hoewel eivoer of krachtvoer gedurende het gehele jaar gevoerd dient te worden is het extra belangrijk tijdens de kweek, ontwikkeling van jonge vogels en rui. Bij een incompleet dieet zullen in deze periodes de eerste problemen zichtbaar worden, bijvoorbeeld het niet in conditie krijgen van de kweekvogels, dode jongen in het nest en een lange ruiperiode.

Eivoer van een aantal merken moet een beetje vochtig gemaakt worden zodat het zacht wordt, dit staat dan op de verpakking aangegeven. Het eivoer wat de vogels niet opeten moet uit de volière weggehaald worden omdat er zich anders schimmels op vestigen.

Zelf eivoer maken

Veel vogelhouders maken zelf eivoer omdat eivoer vrij duur is en/of ze denken hét gouden recept in handen te hebben.

Recept

Vermaal het beschuit en meng dit met één maatschep Aves opfok of Aves kracht. Vermaal dit mengsel met het gepelde hardgekookte ei in de mixer tot een grofkorrelig eivoer.

Er doen verschillende recepten de ronde. U kunt variëren of experimenteren door de beschuiten te vervangen voor 40 gram gedroogd brood of 60 gram beschuitmeel. Tevens kunt u het e.e.a. toevoegen zoals een theelepel honing, stukjes fruit etc. om de opname te stimuleren.

Zelfgemaakte eivoer bewaren

In de koelkast kan dit eivoer 2 à 3 dagen worden bewaard, maar het kan ook worden ingevroren.