RSS Feed

De vogelkooi

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een vogelkooi? Hoe richt u de kooi in en waar plaatst u hem? Helaas zie ik veel ongeschikte vogelkooien, in dit artikel zal ik aangeven waar u op moet letten bij de aankoop van een kooi.

Geschikte kooi

Koop altijd een rechthoekige kooi die breder is dan hoog, vogels hebben het meeste aan de ruimte in een rechthoekige kooi. Een ronde kooi is ongeschikt omdat de vogel hierin weinig aan de ruimte heeft, tevens is een ronde kooi slecht voor de oriëntatie van de vogel. Parkieten, of andere vogels die in de tralies klimmen, hebben horizontale tralies nodig. Een lade onderin de kooi vergemakkelijkt het schoonmaken.

Inrichting

De vogelkooi wordt ingericht met zitstokken, minimaal één voerbakje en een drinkbakje of flesje. Het is het handigst als de bakjes van buiten de kooi te vullen zijn of weggenomen kunnen worden. In de lade kunt u beukensnippers of schelpenzand strooien, een krant voldoet ook.

Zitstokken
De plastic stokjes die bij de kooi geleverd worden kunt u beter direct weggooien en vervangen door houten zitstokken die verschillen in dikte. Bij houten zitstokken slijten de nagels en snavel van de vogel namelijk op een natuurlijke manier af en de variërende dikte van de natuurlijke zitstokken stimuleert de ontwikkeling van de spieren in de pootjes. Geschikte zitstokken zijn de takken van knotwilgen of fruitbomen. In de kooi worden minimaal twee zitstokken stevig bevestigd, zo ver mogelijk uit elkaar, zonder dat de staart van de vogel die er op zit de tralies raakt. Verder kunnen de zitstokken beter niet boven het drink- en voerbakje bevestigd worden ter voorkoming van vervuiling door ontlasting.

Plaats

De plaats van de kooi moet vrij zijn van tocht, rook en keukendampen. Verder mag de kooi niet in de directe zon en voor de verwarming staan, in de praktijk houdt dit bijna altijd in dat de kooi niet voor het raam kan staan. Verder is de keuken of een plaats naast open deuren dus ongeschikt.

Grootte

Het lieft zo groot mogelijk natuurlijk. Voor de kleinere vogels zou ik een minimumlengte van 70 à 80 cm aanhouden. In boeken of op internet kom ik regelmatig minimumlengtes van 40 of 50 cm tegen voor een kooi voor een kanarie of grasparkiet. Dit vind ik veel te klein, dit komt neer op een kooitje met twee zitstokken die 20 of 30 cm uit elkaar staan, er zal geen vleugelslag nodig zijn om deze afstand te overbruggen.

Zelf maken

Natuurlijk kunt u ook zelf een kooi maken. De zelfgemaakte kooi op de onderstaande foto is 90 cm breed.

Vogelkooi maken