RSS Feed

Groenvoer

Vogelmuur als groenvoer

Een gevarieerd aanbod van groenvoer vormt een waardevolle aanvulling op het dieet van uw vogels. Geef daarom 2 tot 3 keer per week wat groente, fruit of onkruid.

Streef naar groenvoer zonder bestrijdingsmiddelen dat niet langs de weg groeit en was het goed. Hang het groenvoer aan het gaas of bied het aan in een ruifje of schotel en niet op de bodem tussen de ontlasting. Om verwelking en rotting tegen te gaan kunt u het groenvoer na een paar uur het beste weer weghalen. Eten uw vogels het groenvoer niet? Meng dan kleine stukjes door het eivoer of probeer veel verschillende soorten groenvoer uit.

Onkruid

Grote kans dat in uw tuin en nabije omgeving het hele jaar legio onkruiden te vinden zijn voor uw vogels. Enkele voorbeelden van geschikte onkruiden zijn: vogelmuur, grassen, paardenbloem, smalle weegbree, veldzuring, kruiskruid, herderstasje en koolzaad. Een omschrijving van 100 onkruiden voor vogels is te vinden in het boek 'Onkruiden; Zaden, insecten en bessen voor vogels', geschreven door Alois van Mingeroet.

Groente

Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.

Fruit

Voorbeelden van geschikt fruit voor vogels zijn: appel, druif, kiwi, banaan, sinasappel. Pas op, advocado is giftig!