RSS Feed

Levend voer

Levend voer

Naast insecteneters zijn er ook veel zaadeters die - voorafgaand en tijdens de kweek - levend voer nodig hebben. Meelwormen, buffalowormen, fruitvliegjes, bladluis en pinkies (maden van de vleesvlieg) zijn voorbeelden van insecten die vaak gebruikt worden om in de behoefte naar dierlijke eiwitten te voldoen. Dierlijke eiwitten zijn rijker aan essentiële aminozuren dan plantaardige eiwitten.

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en essentiële aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten die niet door vogellichaam gemaakt/opgebouwd kunnen worden. Essentiële eiwitten moeten dus in voldoende mate in de voeding aanwezig zijn.

Kweekperiode

Wanneer uw vogels alleen tijdens de kweek insecten nodig hebben is het verstandig om in aanloop van de kweek ook al regelmatig insecten te voeren, om er voor te zorgen dat de vogels de insecten tijdens de kweek in voldoende mate opnemen. Tevens kan het voeren van (ineens veel) insecten ertoe leiden dat vogels direct een nieuw nest willen starten terwijl de jongen in het eerste nest misschien nog maar een week oud zijn.

Bepoederen

Wanneer het dieet van uw vogels voor een aanzienlijk gedeelte bestaat uit insecten kunt u deze het bepoederen met bijvoorbeeld Gistocal, Carmix of Insectenstrooipoeder van Aves. Insecten hebben door het ontbreken van een inwendig skelet namelijk een slechte calcium/fosfor verhouding.

Ingevroren insecten

Insecten kunnen levend worden gevoerd, maar kunnen ook prima ingevroren worden gekocht. Uiteraard moeten deze wel goed ontdooid worden voordat ze worden gevoerd. In bijna elke dierenwinkel kunt u levend voer kopen, u kunt er ook voor kiezen om ze zelf te kweken.

De soortspecifieke behoefte naar levend voer vindt u in het overzicht van volièrevogels.