RSS Feed

Vogelhuisjes voor tuinvogels

Om tuinvogels een handje te helpen in hun zoektocht naar een geschikte nestgelegenheid kunt u enkele nestkastjes ophangen. Let wel, sommige vogels zoals de koolmees en pimpelmees zullen erg blij zijn met een nestkastje, terwijl andere vogels zoals merels en roodborstjes eerder de voorkeur geven aan dichte struiken of andere begroeiing.

Maken of kopen van een nestkastje

Kies voor een vogelhuisje van hout dat minimaal 1,5 - 2 cm dik is, gemakkelijk geopend kan worden voor de schoonmaak, goed vastgemaakt kan worden, een waterdicht dak heeft en een enigszins natuurlijk uiterlijk heeft (geen felle kleuren). Let verder op de specifieke eisen zoals genoemd in de onderstaande tabel.

Wanneer ophangen

Nestkastjes mogen het hele jaar blijven hangen, vogels zoals mezen en mussen kunnen de nestkastjes 's nachts of tijdens slechte weersomstandigheden (blijven) gebruiken. Wilt u het nestkastje niet het hele jaar buiten laten hangen? Hang het dan uiterlijk eind februari - begin maart op.

Waar ophangen

Omdat vogels zich hoger wat veiliger voelen (zeker met katten in de buurt), kunt u nestkastjes het beste op een rustige plek op minimaal 2 meter hoogte hangen. Het nestkastje mag niet in de volle zon hangen en moet beschut zijn tegen gure wind, het nestkastje met de invliegopening naar het noordoosten ophangen is dus een goede keus. Vogels die in een 'gesloten' nestkast broeden (met enkel een invliegopening) geven de voorkeur aan een vrije aanvliegroute en vogels die in halfopen nestkasten of begroeiing broeden houden van een beschutte plek.

Koloniebroeders zoals mussen en zwaluwen broeden graag dicht naast elkaar, maar andere soorten nestelen liever met wat meer tussenruimte.

Afmetingen van nestkasten voor holenbroeders

In het onderstaande overzicht vindt u de afmetingen van nestkasten voor verschillende vogels zodat u deze zelf kunt maken of kopen. De afmetingen luisteren niet zo nauw, maar de diameter van het invlieggat wel. Mocht u nog aanvullingen hebben hoor ik het graag!

Vogelsoort Afmetingen (cm) Diameter invlieggat (cm) Opmerkingen
Breedte Diepte Hoogte
Koolmees 12 12 26 3,2 Afstand tot andere koolmees- nestkasten minimaal 10 meter
Pimpelmees en andere mezen 12 12 26 2,8 Afstand tot koolmeesnestkasten minimaal 3 meter
Kuifmees 12 12 25 3,0 Het liefst een verweerde, ongeverfde nestkast, opgevuld met houtmolm. Er kan ook een uitgeholde berkenstam aangeboden worden als nestkast.
Ringmus 12 12 26 4,0 Hang meerdere nestkasten voor mussen bij elkaar
Huismus 11 12 21 3,5 Bij voorkeur tegen een gebouw
Spreeuw 16 16 30 4,5 Een ouderwetse spreeuwenpot aan de gevel is een goed alternatief
Bonte vliegenvanger 12 12 26 3,2  
Gekraagde roodstaart 14 14 28 5,0 x 3,0 Het vlieggat dient ovaal te zijn (H x B)
Grote bonte specht 17 17 50 5,0  
Kauw 23 23 45 12,0  
Holenduif 22 22 45 12,0 Er kan ook voor een half open nestkast worden gekozen