RSS Feed

Zitstokken

Gebruik natuurlijke zitstokken

Vogels staan het grootste gedeelte van de dag op hun poten. De juiste zitstokken zijn dus erg belangrijk voor de gezondheid van uw vogels.

Materiaal

Houten zitstokken en takken zijn het meest geschikt en bevorderen het afslijten van de nagels en snavel van vogels. Gebruik takken van niet-giftige bomen zoals fruitbomen en knotwilgen die niet behandeld zijn met chemische middelen.
De plastic zitstokken kunt u het beste direct weggooien omdat ze te glad zijn, niet variëren in dikte en de nagels van de vogels niet zullen afslijten.
De laatste tijd zie ik ook regelmatig cementen zitstokken om het afslijten van de nagels te bevorderen. Hiervoor zijn ze inderdaad te gebruiken, maar ze kunnen ook irritatie van de voetzool veroorzaken. Wees daarom voorzichtig in het gebruik hiervan en plaats er bijvoorbeeld maximaal één en alleen wanneer het nodig is.

Diameter

Als richtlijn voor de dikte van zitstokken kan worden aangehouden dat de tenen van de vogel de zitstok voor 2/3e moeten omvatten. Het is echter nog belangrijker dat zitstokken variëren in diameter en materiaal. Daarom zijn natuurlijke zitstokken (takken) erg geschikt. De variërende diameter van zitstokken stimuleert de ontwikkeling van de spieren in de pootjes en voorkomt dat de drukplaatsen op de voetzool continue hetzelfde zijn. Een enkele extra dikke zitstok is ook aan te bevelen.

Plaatsing

Plaats zitstokken niet boven het voer, water of andere zitstokken om vervuiling te voorkomen. Zorg ervoor dat de vogel comfortabel rechtop kan zitten zonder met zijn kop het gaas te raken en zijn staart de tralies of de grond niet raken. Probeer bij de plaatsing van de zitstokken ervoor te zorgen dat de vogel de vluchtruimte zo optimaal mogelijk kan benutten. Onthoud ten slotte dat vogels een voorkeur voor hoge zitplaatsen hebben.

Hygiëne

Zorg ervoor dat zitstokken makkelijk schoon zijn te houden. Zitstokken dragen namelijk vaak ziektes over doordat vogels vaak met hun snavel langs zitstokken wrijven.

Zitstokken voor vogels
Ook door latjes te splijten kunt u zitstokken van variërende dikte maken.