RSS Feed

Volièregaas

Afhankelijk van de vogels die u wilt houden en uw persoonlijke voorkeur kunt u een type volièregaas uitkiezen.

Maaswijdte

De meest gebruikte maaswijdtes van volièregaas zijn 12,7 x 12,7 mm (of 13 x 13 mm) voor tropische vogels en 19 x 19 mm voor grote parkieten en papegaaien. 16 x 16 mm is een mooie tussenmaat voor middelgrote parkieten. Voor hele kleine tropen kunt u nog kiezen voor een maaswijdte van 6,3 x 6,3 mm of 10 x 10 mm.

Gaas bevestigen

Volièregaas kan op verschillende manieren op het frame bevestigd worden. Span het gaas goed aan en gebruik voor een houten frame krammetjes, schroeven met een grote kop of een nietpistool. Uiteraard werkt een nietpistool het snelste. Voor een aluminium paneel kunt u popnagels of (zelfborende) schroeven met een grote kop gebruiken.

Gaas zwart verven

Zwart verven

Het is absoluut de moeite waard om (RvS) metaal gaas zwart te verven. De oorspronkelijke metaalkleur reflecteert het licht namelijk, waardoor men minder makkelijk door het gaas heen kunt kijken. Door het gaas zwart te verven voorkomt u dit. Ik heb zelf de verf Hammerite zijdeglans zwart gebruikt en aangebracht met een verfroller.

Verzinkt gaas

Gebruik geen verzinkt gaas, maar bijvoorbeeld RvS gaas. Wanneer vogels te veel aan verzinkt gaas knabbelen kan een zinkvergiftiging optreden.

Geplastificeerd gaas

Wanneer u knaaggrage vogels zoals parkieten wilt huisvesten kunt u beter geen geplastificeerd gaas gebruiken. Deze vogels kunnen het geplastificeerde laagje van het gaas knabbelen en wanneer zij dit plastic laagje binnen krijgen kan dit schadelijke gevolgen hebben. Daarnaast kan het blootgelegde gaas gaan roesten omdat dit geen roestvrij staal is, dit kan tot vergiftiging leiden. Wanneer u tropen wilt gaan houden kunt u wel voor geplastificeerd gaas kiezen.

Kunststof gaas

Er is ook kunststof gaas verkrijgbaar. Het voordeel hiervan is dat het makkelijk aan te brengen is, uw vogels goed zichtbaar zijn en ook relatief goedkoop is. Kunststof gaas is echter (nog) niet te gebruiken voor parkieten en papegaaien, een ander belangrijk nadeel is dat het kunststof gaas niet opgewassen is tegen muizen of ander ongedierte. Wanneer u van plan bent om kunststof gaas te bevestigen met behulp van een nietpistool mag het nietpistool niet te sterk zijn afgesteld om beschadiging van het gaas te voorkomen.