RSS Feed

Grit

Grit voor vogels

Grit is een belangrijke bron van mineralen en sporenelementen en bestaat vaak uit zeeschelpen, roodsteen en (weinig) houtskool. Met name het mineraal calcium is in hoge mate aanwezig (à 20 - 30%) in grit. Calcium is onder andere nodig voor de opbouw en het onderhoud van het skelet, de vorming van de eierschaal en het juist functioneren van organen en lichaamsprocessen. Zaden bevatten vrij weinig mineralen.

Hoewel vogels maar weinig grit opnemen en het bakje grit niet snel leeg zal raken, is het verstandig regelmatig (eens per week) wat nieuw grit te verstrekken. Vogels kunnen het namelijk erg selectief opnemen.

In het witte schelpenzand dat als bodembedekking wordt gebruikt in vogelkooien of broedkooien zit al wat grit gemengd. Toch kan grit normaliter beter in een bakje aangeboden worden om vervuiling te voorkomen.

Eierschaal

Andere natuurlijke mineralen-/calciumbronnen zijn sepia, droge eierschalen zonder vliezen (foto), boerenkool en andijvie.

Scherpe maagkiezel

Vaak wordt gedacht dat grit dezelfde functie heeft als scherpe maagkiezel, dit is niet zo. Maagkiezel helpt de spiermaag met het vermalen van voedsel in de spiermaag terwijl grit al snel oplost onder invloed van maagzuur en alleen wordt gevoerd voor de opname van mineralen. Vaak is aan grit al scherpe maagkiezel toegevoegd zodat u het niet meer apart hoeft te kopen, controleer dit op de verpakking.