RSS Feed

Zaadmengsels als vogelvoeding

Tropisch zaad

Het hoofdvoedsel van veel populaire volièrevogels bestaat uit zaden, in elke dierenwinkel kan je zaadmengsels kopen voor verschillende vogelsoorten. Zaadmengsels voldoen echter niet in alle noodzakelijke voedingsstoffen, zo zijn zaden arm aan bepaalde aminozuren, vitamines en mineralen.

Hoewel volwassen vogels lang in leven gehouden kunnen worden met een zaaddieet, zullen er op de lange termijn gebreksverschijnselen ontstaan. De eerste problemen zijn zichtbaar tijdens de kweek en de rui.

Zaadmengsels

Er zijn veel verschillende zaadmengsels te koop, hierbij enkele voorbeelden.

Tropisch zaad

Tropisch zaad

Kanariezaad

Kanariezaad

Agapornis- neophemazaad

Agapornis-/ neophemazaad

Als extraatje kunt u eens wat trosgierst geven, dit vinden vogels erg lekker en kan daarom gebruikt worden om vogels tam te maken. Trosgierst is echt bedoelt als lekkernij, te grote hoeveelheden mogen dus niet verstrekt worden. Dit kan een te eenzijdige voeding en vervetting tot gevolg hebben.

Voedingsstoffen

De meeste zaden bevatten relatief veel koolhydraten en/of vetten, deze voedingstoffen zijn de belangrijkste energiebronnen. Het aandeel eiwit is nog onvoldoende en zal dus met andere voeding aangevuld moeten worden. Tevens bevatten zaden geen vitamine B12 en D3 en niet alle mineralen, zoals fosfor en calcium, en sporenelementen in voldoende mate.

Bewaren

Vogelzaad kunt u het beste luchtdicht, donker en buiten het bereik van muizen e.d. bewaren. Zelf sla ik de zaadmengelingen in een oude melkbus op.

In de natuur

De zaadmengsels uit de winkel bestaan uit harde rijpe zaden. In de natuur eten zaadetende vogels voornamelijk halfrijpe zaden, gekiemde zaden, plantendelen en insecten.