RSS Feed

Luchtpijpmijt herkennen en behandelen

De luchtpijpmijt is een parasiet die zich in het ademhalingssysteem van vogels vestigt. Kanaries en gouldamadines zijn bekende gastheren, maar veel meer vogels kunnen besmet worden. Gelukkig is luchtpijpmijt uitstekend te behandelen.

Beschrijving

De wetenschappelijke naam van luchtpijpmijt is Sternostoma tracheacolum. Luchtpijpmijten zijn kleiner dan een millimeter en hebben 8 poten. Hiermee haken zij zich vast in het ademhalingssysteem van vogels en voeden zij zich met bloed. De vrouwtjes leggen hun eitjes in de longen van vogels en waarschijnlijk kunnen deze eitjes in 6 dagen uitgroeien tot volwassen mijten. De luchtpijpmijt verspreidt zich via direct contact van de gastheer met andere vogels of via water, zitstokken, voer en dergelijken. Na de besmetting kan het weken tot maanden duren voordat de vogel ziek wordt, op deze manier kan luchtpijpmijt zich ongemerkt uw vogelbestand binnendringen.

Luchtpijpmijt voorkomen

Let bij de aanschaf van een nieuwe vogel ook op de gezondheid van de andere vogels bij de kweker. Houdt verder uw voliere goed schoon en wees alert op symptomen van luchtpijpmijt.

Luchtpijpmijt symptomen

U kunt luchtpijpmijt herkennen aan een piepende ademhaling, hoesten/niezen, het hoofd schudden, snakkende ademhaling, hijgen, vochtafscheiding uit de neus en stoppen met zang. Verder kunnen algemene ziekteverschijnselen zoals een verminderde conditie en bol zitten worden waargenomen. Gelukkig is de sterfte laag, maar wacht niet te lang met de behandeling om blijvende schade aan het ademhalingssysteem te voorkomen.

Behandelen van luchtpijpmijt

Luchtpijpmijt is uitstekend te behandelen met verschillende diergeneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn. De werkzame stof in deze middelen is ivermectine en is verkrijgbaar in pipetjes en druppelflacon. De pipetjes zijn handig voor enkele vogels maar kunnen duur uitvallen als u wat meer vogels moet behandelen, dan kunt u beter een druppelflacon kopen. Beide producten moeten op de blote huid in de nek worden aangebracht, veeg hiervoor wat veertje opzij. Het middel dringt vervolgens door de huid heen en doodt vervolgens alle - in het lichaam aanwezige - mijten. Er wordt aangeraden de behandeling na 4 weken te herhalen en voer- en drinkbakken en zitstokken goed schoon te maken. Als u een volière heeft wordt aanbevolen alle vogels te behandelen.