RSS Feed

Parkiet tam maken

Tamme grasparkiet

Vogels zoals grasparkieten, valkparkieten en agapornissen zijn gemakkelijk tam te maken. Hierbij is het belangrijk om het vertrouwen van je vogel te winnen. Dit is het makkelijkste door het initiatief bij je vogel te laten liggen, dit houdt in dat de vogel naar jou moet komen en niet andersom. Hier mag uiteraard wel een beloning tegenover staan! Trosgierst is al vaak een uitstekende lekkernij gebleken om een vogel tam te maken.

Meestal duurt het maar één tot enkele weken om een jonge vogel tam te maken. Een oudere vogel kan nog net zo tam worden, maar vaak is hier wat meer geduld voor nodig.

Aankomst

Laat de parkiet na aankomst enkele dagen wennen aan zijn nieuwe kooi en omgeving. Hang een klein stukje trosgierst in de kooi om te verzekeren dat de parkiet dit voedsel kent of leert kennen en weet dat het erg lekker is. Wanneer de parkiet na enkele dagen gewend is aan zijn nieuwe omgeving kunt u beginnen met de eerste 'training'.

Trainingen met trosgierst

Steek hiervoor een stuk trosgierst door de tralies die u aan het steeltje vasthoud. De eerste keer is de kans groot dat de parkiet niet van de trosgierst durft te komen eten, maar wanneer u dit vaker probeert (1 - 3 keer per dag 5 - 10 minuten) zal hij steeds sneller komen eten.

Wanneer uw parkiet direct durft te beginnen met eten kunt u een stapje verder gaan. Doe vanaf nu het deurtje open en laat uw hand op het randje van de deur rusten en houd wederom trosgierst aan het steeltje vast. Wanneer de parkiet hier aan gewend is en op zijn gemak komt eten kunt u telkens een stapje verder gaan door de trosgierst telkens zo vast te houden dat de parkiet steeds dichter bij u hand moet komen om van de trosgierst te eten.

Uiteindelijk dient u de trosgierst zo vast te houden dat uw parkiet er alleen van kan eten wanneer hij op uw hand komt zitten. Wanneer hij hier volledig aan gewend is kunt u uw hand met uw vogel langzaam uit de kooi bewegen.

Los laten vliegen

Grasparkiet los laten vliegen

De eerste keren dat uw vogel los mag vliegen kunnen wat onwennig zijn. Sluit de gordijnen om te voorkomen dat de parkiet tegen de ram vliegt, de opvolgende keren dat uw vogel los mag vliegen kunt u de gordijnen beetje bij beetje openen. Tref ook andere veiligheidsmaatregelen zoals het doven van kaarsen, verwijderen van diepe vazen. Als uw parkiet geheel ontspannen op uw hand zit (in de kooi), kunt u uw hand langzaam uit de kooi bewegen. De kans is groot dat uw parkiet snel wegvliegt en op de eerste de beste plek waar hij landt een tijdje blijft zitten. Geef hem de tijd om even bij te komen en de omgeving vanuit dit nieuwe perspectief te bekijken.

Als u de vogel volgens de beschreven stappen tam heeft gemaakt is de kans ook groot dat hij bij de verdere verkenning van de kamer ook even op uw hoofd of schouder komt zitten. De eerste keren heeft uw vogel mogelijk nog wat moeite om zijn kooi terug te vinden, probeer hem hierbij te helpen door hem op uw hand te laten stappen (m.b.v. trosgierst) en hem naar de kooi te brengen. Als het echt niet lukt kunt u een vogelnetje of theedoek gebruiken om hem te vangen.

Tips