RSS Feed

Zilverbekje

Zilverbekje

Lonchura cantans

Zilverbekjes zijn verdraagzame vogeltjes die erg geschikt zijn voor gezelschapsvolières. Het mannetje brengt een zachte zang ten gehore.

Grootte

11 centimeter

Geslachtsonderscheid

Er zijn geen uiterlijke kenmerken waarmee het geslacht van zilverbekjes kan worden bepaald. De zang biedt het enige onderscheid, de mannetjes zingen en de popjes niet.

Sociale eigenschappen

Zilverbekjes zijn verdraagzame vogels en daarmee erg geschikt voor gezelschapsvolières. Meerdere koppels zilverbekjes gaan ook prima samen.

Huisvesting

Zilverbekjes zijn actieve vogels die het best tot hun recht komen in een volière of ruime kooi. Het zijn sterke vogels maar een tocht- en vorstvrij nachthok is wel vereist. Zilverbekjes zijn nestslapers dus overnachten bij voorkeur in een nestkastje. Verder stellen ze beplanting op prijs en nemen ze graag een bad.

Voeding

De voeding van zilverbekjes bestaat uit een zaadmengsel voor tropische vogels, aangevuld met eivoer, gekiemd zaad, regelmatig groenvoer, grit, sepia en maagkiezel.

Kweken

Zilverbekjes zijn gemakkelijk te kweken en niet kieskeurig wat betreft nestgelegenheid. U kunt halfopen en gesloten nestkastjes aanbieden (invlieggat 3,5 cm). Het nest wordt gemaakt van hooi, kokosvezel, grasstengels e.d. en wordt bekleed met zacht materiaal zoals veertjes. Het popje legt 4 tot 6 eitjes die zowel door het popje als mannetje worden bebroed. De broedtijd is 12 tot 14 dagen en na 19 tot 21 dagen verlaten de jongen het nest, dan zullen ze nog enkele weken door de ouders verzorgd worden. Op een leeftijd van 2 tot 3 maanden zijn de jongen volledig op kleur en niet meer van de ouders te onderscheiden.

Bijzonderheden

Zilverbekjes lijken erg op loodbekjes. De bovensnavel van loodbekjes is echter wat donkerder/loodkleuriger. Tevens hebben loodbekjes een witte stuit en zilverbekjes een zwarte.